Waspbane

Over WaspBane®

De WaspBane® wespenval ziet er in eerste instantie misschien eenvoudig uit, maar dat is hij niet. In Engeland heeft de WaspBane® in 2005 al een prijs gewonnen als beste nieuwe ongediertebeheersingsproduct.

Dit hoofdstuk legt uit hoe de WaspBane® wespenval werkt en wat u er van kunt verwachten. Onthoud dat de WaspBane® wespenval een wetenschappelijk bewezen wespenval is die anders werkt dan alle andere wespenvallen. De website www.wespenbeheer.nl is een technische hulp om het beste uit uw WaspBane® wespenval te halen. Als u nog specifieke vragen heeft kunt u deze stellen via het e-mailadres info@wespenbeheer.nl.

Het moederbedrijf van WaspBane® in Engeland is actief op de farmaceutische markt en werkt nauw samen met de National Health Society van Engeland. Sinds 1985 is het bedrijf actief in de gezondheidszorg en ontwikkelt een groot assortiment geneesmiddelen. Het was puur toeval dat het bedrijf betrokken raakte bij de ontwikkeling van de WaspBane® wespenval. Ze zijn er echter van overtuigd dat deze wespenval prima past in het profiel van het bedrijf omdat in hun visie de wespenval een gezondheidszorgproduct is. De WaspBane® wespenval beschermt mensen tegen wespensteken en voorkomen is beter dan genezen. De WaspBane® wespenval ontlast dan ook de gezondheidszorg. Duizenden mensen zoeken jaarlijks medische hulp als gevolg van een wespensteek.

Grondbeginselen

In een notendop

VEILIG ‐ SCHOON ‐ MAKKELIJK TE GEBRUIKEN ‐ EFFICIËNT ‐ WERKT HET HELE SEIZOEN

In detail:

Hinderlijke wespen zijn werksters die zijn overgestapt naar de cyclus van zoete voeding nadat het nest is volgroeid (zie hoofdstuk levenscyclus en voedingsgedrag). Zij zijn vanaf eind juli verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de wespensteken in de buurt van voedsel. Het is mogelijk dat op een gegeven moment zo'n 10.000 wespennesten kunnen bijdragen aan overlast door hinderlijke wespen op een bepaalde plek. Wespennesten bestrijden is dus niet dé oplossing. Er wordt geprobeerd wespen weg te vangen met laag efficiënte wespenvallen, echter zonder succes. Er worden wel veel wespen weggevangen, maar deze vallen trekken nog altijd meer wespen aan dan dat ze er vangen. De enige oplossing is de WaspBane® wespenval, een hoog efficiënte wespenval, die 100% van de gevangen wespen doodt. Hierdoor wordt zwermvoeding voorkomen, dat een wespenprobleem alleen maar zal verergeren.

De mate van efficiëntie hangt ervan af of de Waspbane® correct wordt gebruikt. Er zijn globaal 2 basismanieren hoe de val te gebruiken is. De eerste manier is “interception”; het onderscheppen van wespen. De WaspBane® moet dan met de wind mee worden geplaatst zodat verkenners worden opgevangen voordat ze bij de plek komen die moet worden beschermd. De tweede manier is “interruption” het onderbreken van hinderlijke wespen die al aan het zwermvoeden zijn. De aanwezige voedselbron moet dan worden verwijderd en worden vervangen door de WaspBane® wespenval, maar deze moet wel op exact dezelfde plek staan als die voedselbron.

De WaspBane® wespenval is zo ontwikkeld dat er rekening wordt gehouden met de veiligheid voor de gebruiker. Hij heeft een zelfsluitende lokaaskamer die bij het afval kan en een lokaassysteem dat het hele seizoen vers blijft. Dat betekent dat bij routinegebruik de val maar 2 keer per jaar hoeft te worden gehanteerd. 1 keer bij het plaatsen en 1 keer bij het weghalen. Dit in tegenstelling tot een laag efficiënte val die in diezelfde tijd wel 18 keer moet worden schoongemaakt en moet worden voorzien van nieuw lokaas. Omdat de WaspBane® wespenval zelfsluitend is, is er nauwelijks of zelfs geen risico bij het demonteren dat u gestoken wordt. (Tot op heden is er geen enkel geval bekend van iemand die gestoken is bij het demonteren van de val).

Wespen zijn belangrijke en nuttige insecten (zie hoofdstuk wespen zijn nuttig). De WaspBane® wespenval is een ecologisch verantwoorde val omdat het alleen werksters vangt die na het volgroeien van het nest werkeloos en hinderlijk worden. Er worden geen werksters gevangen als deze nog in de jagende periode zitten en ook de koninginnen worden er niet speciaal door aangetrokken. Omdat de werkeloze hinderlijke wespen hun belangrijkste taken al hebben verricht is de WaspBane® wespenval geen gevaar voor het wespengeslacht in de toekomst. Het is dus een ideaal instrument in een wespenbeheersplan. Ook is de WaspBane® wespenval een echt ‘groen’ product; het bevat geen pesticiden, is niet toxisch (giftig) en vrij van feromonen (hormoonachtige of chemische insectenlokstoffen). De lokaaskamer kan dus gewoon bij het huisvuil. De bijgeleverde stoffen zijn geen traktanten (lokmiddelen), maar conserveermiddelen die de toegevoegde lokstoffen (bier en honing) vers houden gedurende het seizoen.

Ondanks dat de WaspBane® wespenval is ontwikkeld om sociale wespen te vangen op een zeer vernuftige manier, vangt hij ook andere insecten. Muggen, vliegen en verschillende mottensoorten waaronder appelmotten en vruchtmotten. Ook werkt de WaspBane® goed tegen wasmotten en is dus ideaal om bijenvolken te beschermen (zowel tegen wespen als tegen wasmotten).

De WaspBane® wespenval is ongeveer 50 cm hoog en heeft een voet van 15 bij 15. Nadat hij gevuld is weegt hij ongeveer 1300 gram.

De WaspBane® wespenval moet geplaatst worden vanaf de 2e of 3e week van juli, nadat de wespennesten zijn volgroeid en de wespen beginnen met zoete voeding. Plaats de WaspBane® niet in het voorjaar anders bestaat het risico dat koninginnen worden gevangen en dat er te weinig wespen zullen zijn die andere insectenplagen in toom houden. Door te vroeg plaatsen kunnen gigantische muggen, vliegen, mijten (ziekte van Lyme) of andere insectenplagen ontstaan die een gevaar vormen voor de mens en/of zijn gewassen.

Gebruik

De WaspBane® wespenval kan worden opgehangen of neergezet om complete terreinen en buitenterrassen te beschermen tegen hinderlijke wespen. Voor particulier gebruik kan de WaspBane® worden gebruikt voor het beschermen van het terras, het speeltoestel, de BBQ, huisdieren en fruitbomen. Ook kan de WaspBane® voorkomen dat wespen binnen in huis komen.

Montage

De WaspBane® wespenval is gevuld met droog poeder. Dit is geen lokmiddel! Het is een conserveermiddel dat het toegevoegde lokmiddel (bier en honing) het hele seizoen vers houdt. Ingebruikname is eenvoudig, volg simpelweg de gebruiksaanwijzing die is bijgeleverd of kijk het volgende filmpje (Engelstalig).

Gebruiksaanwijzing:

 1. Schroef de deksel van de lokaaskamer en schroef deze op de dampkamer.

 2. Haal het zakje met de activator uit de bovenkant van de lokaaskamer ( kan ook los bijgeleverd zijn) en verwijder het zakje met de vocht-absorberende korrels. Deze laatste heeft u niet meer nodig.

 3. Druk het kunststof buisje door de rubberklepjes om op die manier de lokaaskamer te openen. Belangrijk: druk het niet te ver door anders valt het in de lokaaskamer en sluiten de rubberklepjes weer!

 4. Open het zakje met de activator en doe de inhoud in de lokaaskamer.

 5. Vul de lokaaskamer met 150 gram vloeibare honing. Let op dat u niet knoeit op de groene lamellen! Voeg 300 ml bier toe en spoel eventueel gemorste honing weg. Daarna vult u het restant aan met water. U kunt eventueel gemorst bier met dit water meteen wegspoelen. LET OP: Vul de lokaaskamer niet tot de “SAFE CAPACITY” streep, maar tot het “APPROX FILL LEVEL”.

 6. Bevestig de dampkamer door met het smalle stuk (trechter) het kunststof buisje in de lokaaskamer te drukken. Het kunststof buisje helpt nog bij het mengen van de ingrediënten tijdens het schudden en is daarna niet meer nodig.

 7. Als de dampkamer op de lokaaskamer zit schroef deze dan vast door de groene ring aan te draaien. DRAAI NIET TE STRAK VAST!

 8. Meng het mengsel door de val te schudden met een draaiende beweging.

 9. Als er gemorst is op de buitenkant van de val, spoel dit dan af met water. Anders gaan de wespen niet in de val totdat de gemorste stoffen geconsumeerd zijn.

 10. De WaspBane® wespenval is nu gereed voor gebruik.

Bekijk hier de instructievideo (Engelstalig).

Bron: Waspbane.com

Download hier de handleiding.

Positioneren

Terrassen, barbecues en speelplekken

Een correcte plaatsing van de WaspBane® wespenval is dé sleutel voor een effectieve bestrijding. Het belangrijkste waar u rekening mee moet houden is de windrichting. Wespen volgen geursporen en het is belangrijk de wespen te onderscheppen voordat ze op de plek zijn die je wil beschermen. Dat betekent dat de WaspBane® geplaatst moet worden met de wind mee oftewel dat de wind moet waaien vanaf de plek die je wil beschermen naar de val toe.

Bron: Waspbane.com

FOUT ‐ geplaatst tegen de wind in.

Bron: Waspbane.com

GOED ‐ geplaatst met de wind mee.

Als de plek die moet worden beschermd een terrastafel is en wespen hebben geleerd dat ze naar de tafel moeten gaan (zwermvoeden), dan kan de WaspBane® op de tafel worden geplaatst als deze (even) niet in gebruik is om deze wespen weg te vangen. Als de tafel dan weer in gebruik is kan de WaspBane® weer verplaatst worden naar een plek met de wind mee en vice versa.

Fruitbomen

Bij fruitbomen is de beste plek voor het plaatsen van de WaspBane® wespenval direct in de boom vlak voordat het fruit rijp is.

Bron: Waspbane.com

FOUT ‐ geplaatst in de verkeerde boom.

Bron: Waspbane.com

GOED ‐ geplaatst in de juiste, vruchtdragende boom.

Als er meer dan 1 fruitboom is kan de WaspBane® verplaatst worden tussen de bomen omdat ze niet tegelijk rijpen. Het kan ook zijn dat u meer wespenvallen nodig heeft. Als de bomen dicht genoeg bij elkaar staan kan 1 WaspBane® toch volstaan als hij wordt geplaatst in de laatste boom met de wind mee.

Bron: Waspbane.com

GOED ‐ geplaatst in de laatste boom met de wind mee.

Omtrek

Als het te beschermen terrein ergens is waar de wind draait, bijvoorbeeld op een binnenplaats, een plek met hoge hagen, in een vallei of omringd door hoge gebouwen, dan kunnen het beste meerdere WaspBane® wespenvallen worden geplaatst rondom het te beschermen terrein. Dit komt echter niet veel voor. Meestal zijn 1 of 2 vallen genoeg om een particulier terrein te beschermen. De enige uitzondering is waar overweldigende voedselbronnen zijn zoals lindebomen, klimop, fruitbomen en vuilnisbakken. In dat geval heb je of meer wespenvallen nodig of de overweldigende voedselbron moet worden weggenomen (wat helaas kan betekenen dat u bepaalde beplanting moet weghalen).

Bewegen

De WaspBane® wespenval is ontworpen om veilig te kunnen worden verplaatst en gedemonteerd. Dit kan niet alleen fijn zijn voor als u bijvoorbeeld de val moet verhangen van de ene in de andere fruitboom, het is ook ideaal voor mensen die houden van rondtrekken tijdens hun vakantie. De WaspBane® wespenval is ideaal om de campingplaats te beschermen. Hij kan gemakkelijk, veilig en zonder knoeien uit elkaar worden gehaald (zie instructies), dichtgedraaid worden, vervoerd worden naar een andere camping en weer worden geïnstalleerd. Geen rommel, weinig moeite en veilig.

Plaatsing

De WaspBane® wespenval kan worden opgehangen of worden neergezet op een plek waar geen kinderen komen, in de zon en onderhevig aan de wind. De gedempte zon onder loofbomen is nog voldoende, maar de diepe schaduw van bijvoorbeeld naaldbomen is te donker. Ideaal is het als de locatie rustig en onverstoord is op tenminste een aanzienlijk deel van de dag. Als de WaspBane® wespenval in een boom wordt gehangen is het verstandig de plek te noteren want de val wordt op zulke plekken bijna onzichtbaar.

Bron: Waspbane.com

In sommige gevallen moet de WaspBane® gedurende het seizoen opnieuw worden gepositioneerd omdat de omstandigheden veranderen. Bijvoorbeeld als de voornaamste windrichting van midden zomer verandert in het late najaar, als bepaalde planten in het najaar gaan bloeien of als het fruit gaat rijpen. Op die momenten kan de aanvliegroute van wespen veranderen en zal de positie van de WaspBane® wespenval misschien moeten worden aangepast. Het kan ook zijn dat de indeling van het terrein in de loop van het seizoen wordt aangepast en ook dan zal de positionering opnieuw moeten worden bekeken.

De instructies die staan vermeld op de consumentenverpakking zijn toereikend voor het overgrote deel van de huiselijke situaties. Positionering op bedrijfsmatige locaties vergt iets meer kennis van wespenbeheersing. Deze informatie is te vinden in het hoofdstuk voor bedrijfsmatig gebruik.

Periode

De WaspBane® wespenval begint pas te werken als wespen zijn gestopt met de jagende periode en overgaan naar de zoete periode. Dit kan per jaar in tijd verschillen. In grote lijnen is dat in de 2e helft van juli, maar het kan zelfs uitlopen richting november.

Onderhoud en zorg dragen

Na installatie van de Waspbane® wespenval heeft u vrijwel geen onderhoud aan het product. Als er wel onderhoud nodig is dan kan dat het beste gebeuren als er zo min mogelijk wespen actief zijn. Dit is vroeg in de morgen of tegen de avondschemering.

Opdrogen

Het poeder in de WaspBane® wespenval is niet giftig en ontwikkeld om de val vers te houden gedurende het seizoen. In extreem hete en droge zomers kan het zijn dat er een beetje water moet worden bijgevuld zodat de val niet opdroogt. Dit komt echter zelden voor. Dit kan het beste gedaan worden door de gemonteerde val compleet op zijn zij te leggen en het water door een van de trechters van de dampkamer te gieten. Als de val weer rechtop wordt gezet loopt het water vanzelf in de lokaaskamer.

Slakken

Het lokaassysteem van de WaspBane® wespenval kan zijn werking verliezen als er slakken in de val kruipen. Dit kan gebeuren als de val op de grond staat. Als de slakken in de dampkamer zitten, maar nog niet in de lokaaskamer kan de val worden gedemonteerd (zie aanwijzingen hieronder). De slakken kunnen dan uit de dampkamer worden verwijderd. Vervolgens kan de dampkamer worden schoongemaakt met water en zeep om al het slijm van de slakken te verwijderen. Let er goed op dat de dampkamer goed schoon is! Daarna kan de val weer worden gemonteerd. Als er slakken in de lokaaskamer zitten moet de val goed in de gaten worden gehouden. De kans is groot dat de val dan gaat bederven. Als er geen wespen meer in de val kruipen is dat het geval en zal er een nieuwe lokaaskamer moeten worden gemonteerd.

Capaciteit

In zeldzame gevallen kan het lokaassysteem van de WaspBane® wespenval worden overbelast als er heel veel wespen in een korte tijd gevangen worden en het systeem niet genoeg tijd heeft deze te ‘verteren’. In zo’n geval kan de val gaan stinken door verrotting en zal dan vliegen in plaatst van wespen aan gaan trekken. Vaak zit de lokaaskamer dan al vol tot het maximale niveau en zal de lokaaskamer moeten worden vervangen. Als het maximale niveau (SAFE CAPACITY) wordt overschreden kan het gebeuren dat bij het demonteren van de dampkamer wespen door de rubberen klepjes van het zelfsluitende systeem ontsnappen en dit is zeer gevaarlijk. Zorg er dus voor dat dit niveau niet wordt overschreden!

Van de vele duizenden WaspBane® wespenvallen die er jaarlijks worden gebruikt zijn er maar enkele tientallen exemplaren waarbij de lokaaskamer vervangen moeten worden in hetzelfde seizoen.

Lokaaskamer

De WaspBane® wespenval is ontworpen om een heel seizoen te kunnen gebruiken waarna de lokaaskamer kan worden weggegooid bij het huisvuil. De dampkamer kan worden bewaard voor het volgende seizoen. Was de dampkamer voor opslag met lauw water en zeep en spoel deze af met schoon koud water. Laat de dampkamer drogen en berg deze op in een donkere en droge plaats. Als de dampkamer goed wordt opgeslagen kan deze een aantal jaren worden gebruikt voordat hij broos wordt. De dampkamer is niet gemaakt van Uv-bestendig materiaal omdat Uv-stabilisatoren gloeien in het ultraviolette bereik en om die reden bijen zullen aantrekken. Het wordt aanbevolen de dampkamer te controleren of deze niet broos is geworden. Dit kan door een paar keer in de dampkamer te knijpen. Als de dampkamer geen geluid maakt is deze in orde. Als hij kraakt kan hij beter worden vervangen.

Demonteer instructies

Volg de onderstaande instructies als de WaspBane® moet worden gedemonteerd aan het einde van het seizoen of als de lokaaskamer vol is.

 1. Controleer of de dampkamer leeg is en vrij van wespen.

 2. Als er nog wespen in de dampkamer zitten dek deze dan af met een donkere doek of zak en laat de lokaaskamer onbedekt. Wespen kruipen naar het licht dus gaan ze vanzelf van de dampkamer in de lokaaskamer. Dit kan enkele minuten duren.

  Bron: Waspbane.com

 3. Schud en draai de val om eventuele wespen, die op de veiligheidssluiting of trechter zitten te verwijderen.

 4. Plaats de wespenval op een vlakke ondergrond.

 5. Schroef de deksel van de dampkamer af om zo meteen de lokaaskamer te kunnen sluiten.

 6. Schroef de dampkamer volledig los door de groene ring te draaien. De dampkamer komt niet los van de lokaaskamer.

 7. Hou de dampkamer vast (niet bij de schroefring) en trek de dampkamer met een draaiende beweging uit de lokaaskamer.

 8. Draai de deksel direct op de lokaaskamer om deze bij het huisvuil te deponeren. Draai de deksel niet te vast, de lokaaskamer kan dan druk opbouwen en uit elkaar klappen.

 9. De dampkamer kan nu schoongemaakt worden en worden opgeslagen voor het volgende seizoen.

Voor ingebruikname ga naar het hoofdstuk gebruik

Goedkeuringen

In Engeland is de WaspBane® wespenval zonder twijfel dé keuze is van professionele ongediertebestrijders en van alle grote pretparken en dierentuinen. Deze keuze is gebaseerd op jarenlange testen waarbij verschillende brancheorganisaties hun goedkeuring hebben gegeven voor de val. Alton Towers, Legoland en Center Parcs zijn daar enkele van. Maar ook in Nederland is WaspBane® bezig ontdekt te worden. Dierenpark Amersfoort en pretpark de Valkenier gebruiken de val al diverse jaren. Daarnaast gebruiken ook vele kleinere themaparken, speeltuinen en dierentuinen de WaspBane®. De reden is simpel. Deze parken en dierentuinen willen dat hun gasten een fantastische tijd hebben zonder hinderlijke wespen die deze magie wreed kunnen verstoren.

De WaspBane® wespenval heeft al vele testen ondergaan op veel verschillende locaties. Hier is een opsomming van alle goedkeuringen waar WaspBane® al eerder is getest.

Het filmpje laat zien dat wespen worden gevangen door de WaspBane® wespenval die een terras beschermt waar wespen worden aangetrokken door een perenboom bij de buren.

Bron: Waspbane.com

Het filmpje laat zien hoe wespen worden gevangen door de WaspBane® wespenval op het kinderpretpark Gullivers Land in Milton Keynes.

Bron: Waspbane.com

Het filmpje laat zien hoe wespen worden gevangen door de Waspbane® wespenval die bijenvolken beschermt bij een imker. Interessant is dat de WaspBanes ook een substantieel aantal wasmotten hadden gevangen.

Bron: Waspbane.com

Wat wordt er gevangen

De WaspBane® wespenval is vele jaren getest om vast te stellen wat er gevangen wordt. Bij normaal gebruik van de WaspBane® zijn nuttige insecten als honingbijen, hommels en lieveheersbeestjes veilig.

Wespen

De Waspbane® wespenval is ontworpen om vespine wespen te vangen (Vespula familie, Dolichovespula familie en Vespa familie), ook wel ‘limonadewespen’ genoemd. (Zie het hoofdstuk identificatie). Vespine wespen worden aangetroffen in gematigde klimaten met koude winters. In Europa komen ze voor vanaf Centraal Europa tot aan de poolcirkel.

De WaspBane® wespenval vangt geen papierwespen van de Polistes familie zoals de Franse veldwesp. (Zie het hoofdstuk identificatie). De polistes wespen worden aangetroffen in warmere klimaten met milde winters. In Europa komen ze voor in Zuid- en Centraal Europa.

Andere insecten

De WaspBane® wespenval vangt nog diverse andere schadelijke insecten waaronder wasmotten, appelmotten, fruitmotten, vliegen en muggen.

De WaspBane® wespenval vangt ook slakken als de val op de grond wordt geplaatst. Echter slakken rotten in de val en bederven het lokaassysteem waardoor de val geen wespen meer vangt.

Ecologie / Leefomgeving

Wespen zijn enorm belangrijke insecten en doen veel goede dingen waar wij voordeel van ondervinden (zie hoofdstuk wespen zijn nuttig en levenscyclus). De WaspBane® wespenval is een ingenieus wetenschappelijk ontwikkelde val die wespen beheerst in plaats van uitroeit. Als de val op het juiste moment wordt geplaatst vangt deze alleen de hinderlijke wespen oftewel werksters die werkeloos zijn geworden nadat het nest is volgroeid. De Waspbane® is niet gericht op het vangen van koninginnen en gebruikt geen feromonen om ze te lokken. Het is belangrijk om de WaspBane® niet in het voorjaar te plaatsen anders worden er wel koninginnen gevangen vangen met eventuele grote insectenplagen tot gevolg. Dit kunnen plagen zijn die onze gewassen beschadigen. Ook kunnen grote tekenpopulaties en muggen- en vliegenplagen ontstaan. Omdat de WaspBane® wespenval een hoog efficiënte val is hoeft hij maar een relatief klein aantal wespen weg te vangen om een probleem met hinderlijke wespen te voorkomen of op te lossen.

Bij normaal gebruik vangt de WaspBane® geen nuttige insecten.

De WaspBane® wespenval is vrij van pesticiden, is niet toxisch en feromoonvrij. De stoffen die worden bijgevoegd zijn conserveermiddelen. De lokaaskamer mag daarom gewoon bij het huisvuil. De WaspBane® wespenval is gemaakt van K-resin, polypropyleen, natuurlijk rubber en PVC. Deze kunststoffen zijn gekozen voor de veiligheid van de val. De dampkamer kan worden gerecycled als deze broos is geworden. Uit veiligheidsoverwegingen is het verstandiger de lokaaskamer niet te recyclen vanwege het risico gestoken te worden (u kunt namelijk ook gestoken worden door een dode wesp!).

De WaspBane® wespenval bevat geen UV-stabilisatoren vanwege het risico dat hij daardoor bijen aantrekt.

Het lokaassysteem

Het lokaassysteem van de WaspBane® wespenval bevat geen pesticiden, geen giftige stoffen en feromonen. Dit betekent dat de val veilig is voor thuisgebruik en bij het huisvuil mag. De WaspBane® wespenval is een ingenieus wetenschappelijk ontwikkelde val wat betekent dat niet elk lokmiddel zal werken. Hieronder vindt u informatie over het lokaassysteem en hoe het werkt.

Lokaas poeder

Het poeder dat is meegeleverd in de WaspBane® lokaaskamer is geen lokmiddel en zal zelf geen wespen aantrekken. Dus als u alleen water bijvoegt zal de val niets vangen. De WaspBane® wespenval vereist dat u een geschikte lokaasvloeistof bijvoegt (zie het hoofdstuk gebruik). Het doel van het poeder is dat de lokaasvloeistof, die u bijvoegt, vers blijft gedurende het hele seizoen. De 5 bestanddelen (4 in de lokaaskamer en 1 in het apart bijgeleverde zakje) spelen elk een aparte rol. Als wespen sterven in aanzienlijke aantallen op 1 plek stralen ze een geur uit die andere wespen afstoot. Het poeder helpt deze geur af te breken zodat andere wespen niet worden afgestoten. Het poeder helpt ook dat wespen (en andere insecten) niet gaan rotten waardoor de val gaat stinken en alleen nog vliegen aantrekt. Het poeder onttrekt ook water aan de gevangen insecten om eventueel verdampt water aan te vullen. Tevens reguleert het poeder de zuurgraad. Als het lokaassysteem te zuur wordt werkt deze niet meer. Samen helpen de bestanddelen van het poeder de wespen te verteren zodat de capaciteit van de val wordt vergroot gedurende het seizoen. Dit voorkomt onderhoud en schoonmaken. Als u de val niet hoeft te hanteren loopt u ook geen risico te worden gestoken; een belangrijk veiligheidsaspect van de WaspBane® wespenval.

Lokaasstoffen

De WaspBane® wespenval vraagt om een geschikte lokaasstof die moet worden bijgevoegd. Niet alle vloeistoffen werken in de val. Kunstmatig op smaak gebrachte of gezoete dranken zoals cola en limonades werken niet. De reden hiervoor is dat de smaken en suiker ‘gevangen’ zullen worden in het water van de val. De val is ontworpen om aroma’s te verdampen, maar ook om verdampt water weer op te vangen door middel van condensatie om op die manier opdrogen van de val te voorkomen. Anders dan in een open glas zullen de smaken en suikers die ‘gevangen’ zitten in het water de WaspBane® niet verlaten en deze kunnen dan ook geen wespen lokken. Diverse vloeistoffen zijn problematisch om andere redenen. Sterk zure dranken zoals geconcentreerd sinaasappelsap en ananassap, cola’s en azijn stoppen de werking van het lokaassysteem. Azijn kan ook gevormd worden uit een gistingsproces waardoor de werking gestopt wordt. Ook pepermunt of squash (soort pompoen) zullen het lokaassysteem onwerkzaam maken.

De voorkeur gaat uit naar de volgende lokaasstoffen:

of:

Met deze mengsels wordt het beste resultaat behaald. Er zijn ook mengsel van gepureerde appels, peren en jams uitgeprobeerd met deels goede en minder goede resultaten. Het is belangrijk om zeker te weten dat de wespen begonnen zijn met de zoete periode. Anders hebben ze geen interesse in de val ongeacht wat het mengsel is.

NIET GEBRUIKEN ALS LOKAASVLOEISTOF

Sinaasappelsap, ananassap, citroen of limoensap, pompoenen, cola, limonade, kunstmatig gezoete en op smaak gebrachte dranken, bitters, pepermunt en squash.

Uiterlijke kenmerken van het lokaassysteem

Als het lokaassysteem in gebruik is vormt zich een koffiekleurige slijmlaag op de bodem van de lokaaskamer. Dat is normaal. Als na ingebruikname van de WaspBane® wespenval het lokaassysteem niet werkt en er geen slijmlaag op de bodem ligt, controleer dan of de inhoud van het activator-zakje is toegevoegd. Als dat niet is toegevoegd, kan dat alsnog. Volg de instructies van demontage en wees er zeker van dat er geen wespen in de dampkamer zitten. Gebruik een droge trechter, duw die door de rubberen klepjes en voeg de inhoud van het zakje toe samen met nogmaals 100 tot 150 gram honing. Monteer de wespenval weer en probeer het opnieuw.

AANDACHTSPUNT! Er bevindt zich een zakje met vocht-absorberende korrels onder de deksel van de lokaaskamer om het lokaaspoeder droog te houden. DIT ZAKJE MAG NIET IN HET LOKAASSYSTEEM.

Vergelijk met andere wespenvallen

Er zijn veel verschillende wespenvallen te koop en veel mensen maken er zelf een. Om een weloverwogen keuze te maken welke val te kopen (of te maken), moet u de mogelijkheid hebben de vallen te vergelijken; de verdiensten en eigenschappen. WaspBane® is er van overtuigd dat andere vallen en middelen tekort schieten en durft dan ook de WaspBane® wespenval in de schijnwerpers te zetten ten koste van andere vallen en middelen.

Het moederbedrijf van WaspBane® is een farmaceutisch bedrijf dat in samenwerking met de Engelse gezondheidszorg de val heeft ontwikkeld. Wespen kunnen voor veel mensen gevaarlijke insecten zijn (in een bepaalde fase van hun leven). Met de doestelling om mensen te beschermen is de WaspBane® wespenval ontwikkeld.

Veiligheid

Wat is het doel van een wespenval? In de visie van WaspBane® is dat het verminderen van de wespenpopulatie op de achtergrond met als doel een bepaald terrein te beschermen. Als er geen wespen zijn kun je ook niet worden gestoken. Zo simpel is het, of althans, zo zou het moeten zijn. Het probleem is dat er diverse wespenvallen op de markt zijn, die ondanks dat ze duizenden wespen vangen, er nog altijd voor zorgen dat er meer wespen worden aangetrokken dan gevangen. Met het resultaat dat mensen worden blootgesteld aan de gevaren om gestoken te worden. Dit is in het verleden onderzocht door monitoring op bezoekers attracties zoals pretparken en dierentuinen met laag efficiënte wespenvallen. Er is vastgesteld dat mensen massaal werden gestoken ondanks de wespenvallen. Wellicht kunnen we dan beter zeggen dat mensen massaal werden gestoken dankzij de laag efficiënte wespenvallen. Het zal misschien verrassend klinken, maar er waren locaties waar bezoekers een 200 keer grotere kans liepen op een wespensteek!

Een manier om vast te stellen of een wespenval een laag efficiënte val is, is dat er bij een dergelijke val een constante drukte is van wespen. Dit komt omdat een laag efficiënte val continu nieuwe wespen aantrekt (zwermvoeding) en er slechts een gering aantal wespen gevangen wordt of gevangen houdt.

Onderhoud en schoonmaakrisico

Er bestaan 2 mogelijke risico’s aan wespenvallen. De eerste is hoe vaker een wespenval moet worden schoongemaakt en het lokaas moet worden ververst, hoe hoger het risico op een wespensteek. De tweede is de bouw of vorm van de wespenval. Als een wespenval moet worden geopend om te worden schoongemaakt of te worden voorzien van vers lokmiddel wordt de gebruiker blootgesteld aan wespen en dat vergroot het risico op een wespensteek. Dat hoeft niet per definitie een levende wesp te zijn. Dode wespen kunnen ook steken omdat hun angels vaak niet zijn ingetrokken. Het is te vergelijken als een handvol naalden die je opraapt. Ondanks dat de wespen dood zijn kan een steek nog een allergische reactie veroorzaken zoals anafylaxie.

De vorm van een wespenval bepaalt hoe vaak onderhoud nodig is. Vallen met een enkele kamer drogen snel op. Andere vallen hebben een kleine kamer en zitten dus snel vol met wespen. Het grote probleem met zulke vallen is dat de gebruiker vaak bezig is met de val als deze vol met levende wespen zit.

Prijs en kosten

Veel wespenvallen zijn goedkoop in aanschaf. Maar zoals zo vaak blijkt goedkoop uiteindel duurkoop te zijn vanwege de onderhoudskosten. Herbruikbare vallen moeten soms wel 18 keer per seizoen worden schoongemaakt en van vers lokmiddel worden voorzien om ook het hele seizoen te werken. Bij sommige van deze vallen, als je tenminste het door de fabrikant aanbevolen lokmiddel gebruikt, kunnen de kosten oplopen tot wel €100,00 per jaar. Ook als je zelf het lokmiddel maakt en niet de voorgeschreven lokmiddelen gebruikt ben je al snel €25,00 tot €30,00 kwijt bovenop de aanschafprijs. Goedkope vallen worden zelden goed en frequent genoeg onderhouden omdat het simpelweg teveel werk is. De val bederft vervolgens en vangt niks meer. Als dat aan de orde is, waarom zijn ze dan überhaupt gekocht?

Andere wespenvallen

Hier worden de eigenschappen van andere, laag efficiënte, wespenvallen behandeld met waar mogelijk inclusief video onderbouwing. Laag efficiënte vallen geven wespen de kans naar binnen te gaan, zich te voeden en weer te ontsnappen met zwermvoeden als gevolg.

 1. Glazen wespenval

  Val met enkele kamer met een kurk die moet worden verwijderd om de val schoon te maken. Afhankelijk van het weer elke 2 ‐ 5 dagen verversen.

  Kan alleen worden gehangen.

  Bron: Waspbane.com

 2. Dome wespenval

  Val met enkele kamer die moet worden geopend om schoongemaakt te worden. Afhankelijk van het weer elke 2 ‐ 5 dagen verversen.

  Kan alleen worden gehangen.

  Bron: Waspbane.com

 3. Pot met zijopeningen type wespenval.

  Val met enkele kamer die moet worden geopend om schoongemaakt te worden. Afhankelijk van het weer elke 5 ‐ 15 dagen verversen.

  Voor het onderhoud wordt aanbevolen pesticide in de opening te spuiten om levende wespen te doden.

  Bron: Waspbane.com

 4. PET-fles wespenval

  Zelfgemaakte val met enkele kamer, bedoeld om weg te gooien. Dit is een wespenval die meer wespen aantrekt dan vangt gezien het zwermvoedende gedrag van de wespen. Deze geeft een groot risico op wespensteken. Afhankelijk van het weer elke 5 ‐ 15 dagen vernieuwen (of verschonen en verversen). Voor het weggooien wordt een pesticide aanbevolen om levende wespen te doden.

  Een PET-fles val gebruiken in fruitbomen verhoogt de kans op beschadigd fruit aanzienlijk.

  Op de video is te zien dat de PET-fles wespenval in een perenboom is gehangen. De gebruiker heeft gemeld dat 50% van de peren beschadigd was door wespen en als u de video tot het einde bekijkt ziet u dat de wespen blijven doorgaan met het aanvallen van de peren.

  Bron: Waspbane.com

Let wel! De bovenstaande informatie wordt verstrekt om u te informeren over de verschillen tussen wespenvallen. Baseer uw beslissing niet alleen op deze website, maar informeer uzelf ook via andere sites. Als u vragen heeft kunt u een e-mail sturen naar info@wespenbeheer.nl.

WaspBane® hoog efficiënte wespenval

De WaspBane® wespenval is een hoog efficiënte wespenval. Dit betekent dat 100% van de gevangen wespen gedood worden. Deze wespenval werkt anders dan andere wespenvallen. Er zijn 2 strategieën om met de WaspBane® te werken.

Interception (onderscheppen oftewel opvangen voor ze er zijn)

De WaspBane® wespenval wordt geplaatst met de wind mee vanaf het terrein dat moet worden beschermd. De val voorkomt dat wespen voedsel vinden op het te beschermen terrein en dat dit wordt gerapporteerd aan het nest. In het volgende filmpje (Engelstalig) is te zien hoe een WaspBane® wespenval een terras beschermt aan de rechterkant. De WaspBane® staat op het dak van een schuurtje en is, vanaf het terras gezien, met de wind mee geplaatst. Je ziet dat verkenners (wespen) van de linkerkant aan komen vliegen en het geurspoor hebben opgevangen. De WaspBane® onderschept de verkenners voordat ze bij het terras zijn. Let er ook op hoe ‘rustig’ het bij de val is. Dat is omdat de verkenners worden gevangen en er dus geen communicatie is met het nest over de wespenval en het terras. Zwermvoeding wordt in dit geval voorkomen. Bij regulier gebruik hoeft de WaspBane® dus maar kleine aantallen verkenners te doden om er voor te zorgen dat een terrein vrij van wespen is.

Bron: Waspbane.com

Interruption (onderbreken oftewel wespen wegvangen bij een aanwezig probleem)

Als verkenners een voedselbron hebben gevonden communiceren ze dit met het nest wat zwermvoeden als gevolg heeft. Wespen zijn dan geprogrammeerd op die voedselbron totdat deze helemaal op is. In het volgende filmpje (Engelstalig) is te zien hoe wespen zwermvoeden op gemorste siroop op de buitenkant van een bulk-container rond de zwarte deksel. Voor dat de WaspBane® wespenval wordt geplaatst wordt eerst het gemorste siroop weggespoeld met een waterstraal. Zie hoe de wespen terugkeren naar de plek waar ze vanuit gaan dat de siroop is en in eerste instantie de WaspBane® compleet negeren. Na een tijdje snappen de wespen dat de siroop er niet meer is en gaan ze op zoek naar ander voedsel. Op dat moment speuren ze het aroma van de WaspBane® en worden gevangen. De WaspBane® vangt uiterst effectief de hele zwerm wespen weg en gaat dan weer over in de ‘rustige’ onderscheppende manier van werken.

Bron: Waspbane.com

Wesp persistentie studies

Efficiëntie en dodental

In het verleden beoordeelden we een wespenval op het aantal wespen dat werd gevangen. Deze maatvoering kan niet gebruikt worden bij de WaspBane®. Waarom? Omdat een hoog efficiënte val niet te vergelijken is met een laag efficiënte val.

Als eerste kijken we naar een laag efficiënte val die 10% efficiënt is. Wat betekent dat? Dat betekent dat de val slecht 1 wesp dood van elke 10 die erin kruipen. Laten we aannemen, om discussies te voorkomen, dat elke wesp die terugkeert naar het nest 9 anderen gaat halen. De eerste wesp vindt de val en is de ongelukkige; hij wordt gedood (1 dood ‐ 0 bezoekers). De tweede wesp vindt de val en overleeft dan statistisch gezien de val. Deze wesp en keert terug om 9 anderen te halen waardoor de val nu 10 bezoekers heeft. Van deze 10 geprogrammeerde wespen wordt er 1 gedood omdat de efficiëntie 10% is (2 dood ‐ 9 bezoekers). De 9 bezoekers gaan terug naar het nest en halen ieder 9 andere wat het totaal op 90 brengt. Hier worden er 9 van gedood en 81 ontsnappen er (11 dood ‐ 81 bezoekers). Deze 81 keren terug om er ieder 9 anderen te halen, totaal 810 bezoekers. Hier worden er 81 van gedood en 729 ontsnappen (92 dood ‐ 729 bezoekers). De laag efficiënte val heeft in een korte tijd 92 wespen gedood (helaas). Een prima score zou u zeggen. Maar... de val heeft ook 729 andere geprogrammeerde wespen gelokt die daar in eerste instantie helemaal niet in de buurt waren!

Als vergelijk kijken we nu naar een hoog efficiënte val (100% efficiënt); de eerste wesp vindt de val en wordt gedood (1 dood ‐ 0 bezoekers). De tweede wesp vindt de val en wordt gedood (2 dood ‐ 0 bezoekers). Wat!? Is dat alles! Slechts 2 gevangen wespen!! Maar het terrein is wel wespenvrij! De volgende video demonstreert het principe. Natuurlijk gaat het in de natuur niet zo met de geordende aantallen, maar het principe is hetzelfde. Een belangrijk aspect om te onthouden is dat ook al is een wespenval hoog efficiënt en doodt hij 100% van de vangst dat niet betekent dat hij ook effectief is. Effectiviteit hangt af van een aantal factoren waaronder het goede lokmiddel en de juiste positie om wespen te onderscheppen en de wespen te onderbreken als ze al zwermvoeden.

Bron: Waspbane.com

Product vergelijk studies

Soms worden product vergelijk studies gebruikt om wespenvallen te evalueren. Dat houdt in dat ze 2 vallen nemen en deze letterlijk een paar centimeter van elkaar afzetten en kijken welke val de meeste wespen doodt. Als dit gebeurt met een laag efficiënte val en een hoog efficiënte val dan spreekt het voor zich dat de laag efficiënte val glansrijk zal winnen. Sterker nog, de hoog efficiënte val zal waarschijnlijk niet eens een wesp vangen onder deze omstandigheden. Dit komt omdat de wesp die ontsnapt uit de laag efficiënte val de andere wespen exact naar die val zal leiden en de wespen zullen de hoog efficiënte val compleet negeren (point source navigation, zie sectie navigeren bij wespen). De zeldzame verkenner die in de hoog efficiënte val kruipt komt nooit terug bij het nest, kan niet communiceren waar deze val is en er zal geen zwermvoeding ontstaan. Het zal er in deze opstelling op lijken of dat de hoog efficiënte val niet werkt omdat de laag efficiënte val vol zit met wespen.

Wesp persistentie studies

Als het doel van een wespenval een terrein vrij houden van wespen is, dan is de maat om die wespenval te beoordelen het aantal wespen dat zich ophoudt in de buurt van die val. Dat is ook de maat die WaspBane® hanteert om de effectiviteit van een wespenval te bepalen. In veldstudies is de WaspBane® getest tegen de Dome wespenval op wesp persistentie. Er is veel aandacht besteed om ervoor te zorgen dat er geen partijdigheid zou ontstaan. Er was gekozen voor een open grasveld waar geen natuurlijke voedselbronnen zouden kunnen ontstaan op tenminste 50 meter afstand van het testpunt. Er was geen wespenprobleem van voorheen en er waren geen wespen aangetroffen op de testplek op het moment dat de test begon. Er werden 2 testplekken opgezet, ongeveer 50 meter van elkaar. Op de eerste testplek werd de WaspBane® geplaatst met voorgeschreven lokvloeistof en op de tweede testplek de Dome wespenval met de lokvloeistof die daarvoor wordt geadviseerd. De vallen werden om 08.00 uur geplaatst. De volgende 14 dagen zijn beide vallen elke dag om 14.30 uur geobserveerd en is het aantal wespen geteld binnen een straal van 2 meter van de val. Op dag 15 om 08.00 uur zijn de 2 vallen gewisseld. De WaspBane® op de tweede testplek en de Dome wespenval op de eerste testplek. De volgende 7 dagen zijn wederom om 14.30 uur het aantal wespen geteld binnen een straal van 2 meter van de vallen. Op dag 22 om 08.00 uur zijn de 2 vallen wederom gewisseld van testplek en opnieuw is er 7 dagen elke dag om 14.30 uur geteld. Totaal heeft de test dus 28 dagen geduurd. De plek van de vallen is gewisseld om partijdigheid over eventuele vliegroutes van wespen van en naar hun nest in de omringende gebieden uit te sluiten. Beide vallen zijn elke morgen geïnspecteerd en de Dome wespenval is 6 keer schoongemaakt en ververst. In onderstaande video animatie is de methode te zien.

Bron: Waspbane.com

De resultaten spreken voor zich. De grafiek in de animatie laat zien hoeveel wespen er in de nabijheid van de vallen werden aangetroffen. Belangrijk om te weten is dat er geen wespen waren op de testplekken voordat de test begon. Toen de vallen werden verwisseld heeft de WaspBane® de wespen die in de nabijheid van de Dome wespenval verbleven gevangen en gedood. De Dome wespenval trok wespen aan op allebei de testplekken op het moment dat hij daar hing. De dode wespen in beide vallen zijn niet geteld, maar het was overduidelijk dat de Dome wespenval veel meer wespen had gevangen dan de WaspBane® wespenval. De wesp persistentie tellingen van iedere dag zijn opgeteld en een gemiddelde is berekend. De WaspBane® had 97,5% minder wespen in zijn nabijheid dan de Dome wespenval.

Hints en tips

WaspBane® is een hoog efficiënte wespenval die 100% van de gevangen wespen doodt. Echter moet efficiëntie niet worden verward met effectiviteit. De effectiviteit is het vermogen om het aantal wespen te verminderen in een gebied dat moet worden beschermd. Het maakt niet uit hoe efficiënt de WaspBane® is, het blijft een hulpmiddel dat goed moet worden gebruikt om ook effectief te zijn. Hieronder staat een lijst met hints die u helpen het beste uit uw WaspBane® wespenval te halen.

Waar plaatst u de WaspBane®?

 1. Wespenvolken sturen verkenners om voedsel te zoeken. Als verkenners dat vinden communiceren ze de voedselbron met het nest. Als gevolg hiervan ontstaat zwermvoeding. Het is dus essentieel de verkenners te doden vóórdat ze terugkeren naar het nest. De WaspBane® moet dus op díe plek geplaatst worden, waar de verkenners eerder langs komen, dan het terrein dat moet worden beschermd (onderscheppen). Het kan zijn dat de WaspBane® opnieuw moet worden gepositioneerd om de verkenners nog beter te onderscheppen.

 2. De WaspBane® wespenval moet geplaatst worden in direct zonlicht zodat de lokaaskamer kan opwarmen en het lokmiddel verdampt in de dampkamer. Hierdoor kan het aroma verspreiden. Staat de WaspBane® in de schaduw of op een koude ondergrond kan dat de effectiviteit negatief beïnvloeden.

 3. De WaspBane® wespenval moet op een plek staan op de wind. De hoeveelheid aroma’s die worden verspreid is afhankelijk van hoeveel luchtstroming er langs de dampkamer gaat. De WaspBane® plaatsen in de luwte of vlak langs een muur of schutting werkt nadelig voor die verspreiding.

 4. De WaspBane® wespenval is ontworpen voor gebruik buitenshuis om wespen te onderscheppen voordat ze binnen komen. Een wesp wordt aangetrokken door een gebouw omdat een bepaalde geur door een opening naar buiten gaat. Dat kan een deur, raam rooster of ventilator zijn. Het is dus belangrijk dat de WaspBane® met de wind mee gezien vanaf deze opening wordt geplaatst om de wespen te onderscheppen voordat ze naar binnen komen.

 5. Plaats de WaspBane® buiten bereik van kinderen.

Waar plaatst u de WaspBane® om een terras waar voedsel wordt genuttigd te beschermen?

 1. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Altijd met de wind mee gezien vanaf het te beschermen terrein. Dus als de wind van links naar rechts waait over een terras moet de WaspBane® aan de rechterkant worden geplaatst en bij voorkeur enkele meters ervan af.

 2. Houten meubels kunnen een probleem zijn. Als voedsel wordt geknoeid op houten meubels wordt dat geabsorbeerd in het hout zelf. Belangrijk bij houten meubels is dat ze grondig worden schoongemaakt en dat ze goed onderhouden zijn (gelakt, gebeitst of gecoat) of er een plastic tafelkleed op ligt. Als voedselresten in het hout zijn geabsorbeerd en de wespen hebben dat geleerd kan het probleem worden aangepakt door de WaspBane® direct op de tafel te zetten voor een aantal dagen (als de tafel niet in gebruik is). Zodra de voedselbron in de tafel is uitgeput worden ze weggevangen met de WaspBane®.

Waar plaatst u de WaspBane® om fruitbomen te beschermen?

 1. Als fruitbomen moeten worden beschermd moet de WaspBane® in de fruitboom worden geplaatst vlak voordat het fruit rijp is. Als er meerdere fruitbomen zijn die op verschillende tijdstippen rijpen is het belangrijk dat de WaspBane® wordt geplaatst in die boom die bijna rijp is.

Hoe gebruikt u de WaspBane® wespenval als er zwermvoedende wespen zijn?

 1. Als wespen een voedselbron hebben gevonden waarop ze zijn geprogrammeerd (zwermvoeden) blijven ze daar op vliegen tot deze bron compleet op is. Als er zwermvoeding is, is het belangrijk dat die voedselbron wordt verwijderd om het zwermvoedende gedrag te doorbreken. De WaspBane® moet op exact dezelfde plaats worden gezet als de originele voedselbron om alle wespen te vangen en te doden die daarop geprogrammeerd waren. De veiligste manier om te wisselen is ’s nachts of ‘s morgensvroeg als er weinig tot geen wespen zijn.

Hoeveel WaspBane® wespenvallen heeft u nodig?

 1. De WaspBane® wespenval werkt door wespen te onderscheppen voordat ze het te beschermen terrein bereiken. Er moet dus bekeken worden wat de mogelijke voedselbronnen zijn op dat terrein voordat u kunt bepalen hoeveel vallen u nodig heeft.

 2. WaspBane® zal de strijd aangaan met andere natuurlijke voedselbronnen, maar het aantal wespen dat gedood wordt door de WaspBane® zal afhangen van de omvang van de natuurlijke voedselbron en hoe eenvoudig de wesp het kan krijgen. Fruitbomen zijn relatief makkelijk te beschermen omdat een vrucht over het algemeen klein is en vergelijkbaar met de grootte van een ingangstrechter van de dampkamer van de WaspBane® is. Lindebomen of muren bedekt met klimop daartegen hebben een enorm oppervlak aan beschikbaar voedsel in vergelijking met enkele WaspBane® wespenvallen. Het ligt dan ook niet voor de hand dat de wespenvallen die strijd gaan winnen.

 3. Als er wespen blijven rondhangen op een terrein dat beschermd wordt door WaspBanes ligt het voor de hand dat de WaspBanes opnieuw moeten worden gepositioneerd of dat er meer WaspBane® wespenvallen nodig zijn. Er zijn dan óf meer mogelijke voedselbronnen of de al aanwezige Waspbanes staan niet op de meest ideale, onderscheppende plekken.

Wat voor lokaasmiddel gebruikt u?

 1. De WaspBane® wespenval moet gevuld worden met natuurlijke zoete vloeistoffen. Kunstmatig gezoete en op smaak gebrachte vloeistoffen zoals cola en limonades moeten worden vermeden. Sap van citrusvruchten is ook geen goede keuze omdat wespen meer aangetrokken worden door de geur van de schil van citrusvruchten dan door de geur van het vruchtvlees. 100 tot 150 gram honing is het meest ideale lokmiddel. Gebruik echter niet meer dan 200 gram honing want dan is de concentratie honing zo hoog dat de WaspBane® ook honingbijen kan aantrekken.

 2. Gebruik geen pepermuntolie, of iets vergelijkbaars met muntolie, squashes (soort pompoen), eucalyptus of menthol. De WaspBane® is ontworpen om het lokaassysteem vers te houden en deze producten neutraliseren het systeem en maken de val na een aantal dagen onwerkzaam.

Wat doet u als u het verkeerde lokaasmiddel heeft?

 1. Als per abuis kunstmatig gezoete of op smaak gebrachte vloeistof is gebruikt giet dan een derde tot de helft van de lokvloeistof uit de val en voeg 150 gram honing toe. Vul vervolgens aan met water.

 2. Als er vloeistof moet worden bijgevuld gebruik dan een trechter waarmee u de zelfsluitende rubbers opent. Als u geen trechter heeft kunt u ook vloeistof bijvullen met de dampkamer. Zorg ervoor dat de val goed gemonteerd is en leg deze op zijn zij. De vloeistof kan dan door een van de trechters van de dampkamer worden gegoten. Zet de val weer rechtop en de vloeistof stroomt in de lokaaskamer. Schud met een draaiende beweging zodat de lokaasvloeistof goed kan mengen.

Is het erg als u geknoeid heeft op de buitenkant van de WaspBane®?

 1. Het is belangrijk voor een goede werking van de WaspBane® dat er niets wordt geknoeid op de buitenkant van de val. Gebeurt dit toch dan is het belangrijk dit goed weg te spoelen met water. Als er lokaas op de buitenkant van de val zit zal dit verhinderen dat de wespen in de val kruipen.

Download hier de hints en tips.